Vår samfällighet från A till Ö
Innehållsförteckning
Information om Trumpetvägens samfällighet
Till våra medlemmar i Trumpetvägens samfällighetsförening har vi i styrelsen sammanställt en kortfattad information om samfälligheten från A till Ö. När du köpte din fastighet blev du enligt lag delägare i de gemensamma anläggningar som tillhör Trumpetvägens samfällighetsförening. Detta inkluderar:
- Garagebyggnader
- Kvarterslokaler
- Parkeringsplatser
- Parkmark
- Körvägar
- Gångvägar
- Ytterbelysning
- Fibernät för telefoni, television och bredband
- Serviceledningar för vatten och avlopp
Visste du att samtliga fastighetsägare i en samfällighet enligt lag är skyldiga att vara med i samfällighetsföreningen och därmed ta ansvar för förvaltning av våra gemensamma anläggningar?
Vi försöker så långt praktiskt är möjligt att utföra underhålls- och reparationsarbeten i egen regi, d.v.s. av oss boende. Det har lett till att vi kunnat hålla vår samfällighetsavgift relativt låg. För att detta ska fungera krävs givetvis att ALLA ställer upp på denna princip och visar detta i handling annars blir det ohållbart både praktiskt, moraliskt och ekonomiskt.
Information på denna hemsida trumpetvagen.se kommer kontinuerligt att uppdateras så att den är så aktuell som möjligt.
Under årens lopp har föreningen tagit fram ordnings- och trivselregler för att göra vårt område så säkert och trivsamt som möjligt. Det är var och en av oss boende som bidrar till att hålla vårt område så fint och attraktivt som möjligt. Så låt oss hjälpa varandra att göra just detta
Föreningens styrelse har till huvuduppgift att underhålla och bevara våra gemensamhetsanläggningar så att de fungerar och vill helst inte agera ”områdespolis” utan hoppas att de boende via samtal med sina grannar kan lösa uppkomna problem själva. Det kan tyckas att det finns mycket regler men tanken bakom dem är att underlätta den dagliga samvaron så att alla ska trivas i vårt fina område.
Med vänlig hälsning från Styrelsen för Trumpetvägens samfällighet
Anmälan av skador
Upptäcker du fel eller skador på föreningens anläggningar som du eller dina grannar inte själv kan åtgärda tar du kontakt med ditt torgombud eller någon i styrelsen, i första hand den särskilda kontaktpersonen (se nedan). Exempelvis är det effektivaste sättet att hålla klotter borta att se till att det tas bort eller målas över så fort som möjligt.
Avfallshantering
För att vi ska få en ren och hälsosam miljö är det viktigt att allt avfall tas om hand på ett riktigt sätt. Se till att du tar ditt ansvar genom att följa de regler och anvisningar som föreligger. Det är primärt kommunen och dess entreprenör som förutom fastighetsägaren är ansvarig för avfalls- hanteringen. Samfällighetens roll har främst bestått i att inom området försöka hitta uppställningsplatser för soptunnor för olika avfallstyper allt eftersom kommun/entreprenör har ändrat sina tömningsrutiner. Detta har ofta varit svårt då det är ont om utrymme och konflikter med bilparkering har ibland uppstått. För att lösa problemen med begränsningar av tillgängligt utrymme för uppställningsplatser har styrelsen i samråd med kommunen och dess entreprenör sett över soptunnornas placering och skyltat om tider vid p-platser. Dessutom har en helt ny plats för soptunnor anlagts vid Basunvägens elcentral. Till dessa uppställningsplatser tar du ditt sopkärl för tömning. Ditt torgombud kan ge närmare information om var den är belägen. Tömning sker för närvarande varannan vecka, aktuell dag och tid för finner du på kommunens hemsida.
Det är respektive fastighetsägares eget ansvar att rengöra sitt sopkärl regelbundet för att undvika problem med dålig lukt vilket annars kan uppstå, främst vid varmare väder och under sommaren. Stäng locket helt för att se till att skräpet hamnar i avfallskärlet och inte utanför. Problemen med dålig lukt och nedskräpning runt tunnorna har förstärkts genom ett kommunalt beslut om att tömning endast ska ske varannan vecka. Se vidare kommunens webplats: jarfalla.se
Biltrafik inom vårt område
Styrelse får många telefonsamtal om biltrafik på gångvägarna inom vårt område samt om bilar som parkeras på samfällig mark. Även bilar som parkeras på enskilda tomter kör ju dit på våra gångvägar. Vårt område är ju liksom hela Viksjö planerat för att vara trafikseparerat och vad gäller bostadsområdena bilfria.
Bilar får därför framföras och parkeras på torgen endast för tillfällig i- och urlastning. Onödig biltrafik på gångvägar och torg ska undvikas. Parkera bilen i garaget. Detta friställer parkeringsplatser för våra gäster samt för de hushåll som har mer än en bil.
Hastigheten som gäller i och kring våra torg är lägsta möjliga, då det finns många små barn i området och man vet aldrig när de dyker upp framför motorhuven. Låt oss därför vara rädda om varandra.
Vi har tyvärr fått erfara att otillåten torgparkering hindrat tillfart till torget för nödvändig framkomst för ambulans respektive snöplogsfordon.
Eftersom vi valt att bo i ett bilfritt område, när vi köpte våra fastigheter är utgångspunkten således att undvika all onödig biltrafik på våra gångvägar och torg.
På Basunvägen och Trumpetvägen, som är kommunens vägar är högsta hastighet 30 km/h. Frågan om hastigheten på Trumpetvägen, som är lång och bitvis rak, men med många utfarter, har också varit uppe med olika förslag till åtgärder. Kommunen motsätter sig att ytterligare trafikhinder utöver det befintliga trafikguppet. Föreningen har därför satt upp skyltar för att påkalla uppmärksamhet.
Biltvätt
Enligt kommunens bestämmelser får du inte tvätta bilen på gator och asfalterade ytor inom området. Detta gäller också för enskild tomtmark. Om du tvättar din bil går smutsvattnet med avfettningsmedel och andra lösningsmedel, via dagvattenbrunnarna, helt orenat direkt ut i Mälaren, nere vid Sandviksbadet. Mälaren är vattentäkt för 2,3 miljoner människor i stora delar av Mellansverige.
Braskaminer
Husen i vårt område är utrustade med ventilationsanläggningar som förser husen med frisk luft utifrån. Därför är det viktig att du som eldar i egen braskamin tänker på att elda med ren och torr ved. Målat, tryckimpregnerat eller annan spillved får inte användas. Sopor får absolut inte eldas!
Byte till nya vattenmätare
Flera fastigheter inom samfälligheten har ännu inte bytt ut det gamla mätarkopplet för vatten med de svarta avstängnigsrattarna LK 580 (se tidigare info från Järfälla kommun). Kommunens entreprenör byter inte till den nya fjärravläsbara vattenmätaren om inte ett rätt mätarkoppel har installerats. Tyvärr kan vi inte i nuläget stänga av torgens gemensamma avstängningsventiler då dessa i många fall har rostat fast. Tidigare försök har resulterat i dyra grävarbeten i samband med reparationen. Det finns företag som genom att använda en annan metod kan stänga av vattnet för att utföra bytet till nytt mätarkoppel med de godkända röda avstängningsrattarna. Metoden innebär att den svarta pvc-slangen kläms åt och därmed stoppar inkommande vatten. Föreningen har påbörjat en offertförfrågan om översyn av markventilerna, men det kan troligen inte ske före mätarbytet. Kontakta styrelsen för närmare besked.
Fastighetsskötsel och förvaltning
Ansvaret och kostnaderna för de gemensamma anläggningarna ligger på medlemmarna i samfälligheten gemensamt. Medlemsavgiften fastställs årligen på föreningsstämman. Föreningens avgifter har hittills varit ganska låga jämfört med andra samfälligheter i Järfälla.
Fyrverkerier
Vår samfällighet är tätbebyggd och risken för brand med snabb spridning mellan husen är stor. All användning av fyrverkerier/smällare inom vårt gemensamma område inklusive egen tomtmark är därför förbjuden. Du är som förälder/vårdnadshavare även ansvarig för dina barns eventuella hantering av smällare.
Tänk också på våra husdjur som far illa på grund av allt smällande!
Grannsamverkan mot brott
Föreningen är ansluten till ”Grannsamverkan mot brott”. På samfällig- hetens hemsida under ”Grannsamverkan och polisinfo” finns länkar till viktig information angående brottsförebyggande verksamhet. En kontaktperson finns inom samfälligheten, se ”speciella kontaktpersoner”. Frågor angående grannsamverkan mot brott besvaras av kontakt- personen som fortlöpande förmedlar information från polisen. Meddela kontaktpersonen om du råkat ut för inbrott eller annat brott inom området. Likaså om du sett någon verksamhet eller personer som kan sättas i samband med brott. Kontaktpersonen kan då snabbt sprida informationen vidare till våra torgombud så att vi alla kan hjälpas åt att vara extra uppmärksamma.
Görvälns naturreservat
Vår samfällighet gränsar till Görvälns naturreservat, som är ett kom- munalt naturreservat som sträcker sig längs Mälarens strand ända från Hässelby till Kallhäll i närmare 8 km. Läget utmed den obebyggda Mälarstranden bidrar i hög grad till vårt områdes attraktivitet. Natur- reservatets främsta syfte är att bevara ett välbesökt fritidsområde och att skydda värdefull natur. Området är lättillgängligt och har goda naturliga förutsättningar för bad, promenader, bär- och svampplockning. Kommunen är ägare till huvuddelen av området och sköter dessa marker enligt en skötselplan. Mer finns att läsa om reservatet på kommunens natur karta.
Hemsidan
Du är nu inne på Föreningens nya hemsida trumpetvagen.se. Den kommer successivt att fyllas på med mer innehåll. Den gamla hemsidan kommer att ligger kvar under en övergångsperiod med hänvisning till den nya sidan. Alla dokument som stämmo- och styrelseprotokoll har överförts till nya sidan, där allt tillkommande material nu successivt läggs ut. Adresser och telefonnummer till styrelseledamöter, torgombud och övriga funktionärer hittar du också här.
Husdjur
Antalet husdjur i området har ökat under pandemin och det finns många nya husdjursägare. Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter ska de hållas under tillsyn så de inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet. De ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Vi vill därför framhålla att rastning av hundar inte får ske inom samfällighetens område.
Katter får inte springa löst i området utan ägarens tillsyn.
Information
Om den löpande verksamheten och styrelsens arbete kan Du läsa mer i de styrelse- och stämmoprotokoll som kontinuerligt läggs ut på denna hemsida.
Julgranar
En ny rutin för hämtning av julgranar gäller från julhelgen 2021/22. Du anmäler hämtningen av granen via en e-tjänst hos kommunen och får sedan en notis om vilken dag hämtning sker.
Parkering
En av de frågor som oftast tas upp med styrelsen är parkeringsproblem- en inom vårt område. Utgångspunkten för vårt bostadsområdes planering har varit att skapa ett bilfritt område och separera olika trafikantgrupper och gående. På våren med ökat antal fordon i rörelse återkom- mer varje år frågan om parkering och tillgången på p-platser i vårt område. Allt fler firmabilar parkeras nu också på samfällighetens parkering. Styrelsen får allt fler klagomål relaterade till detta. Bilar får parkeras på torgen endast för i- och urlastning, men i en del fall har torgparkering hindrat tillfart till torget för nödvändig framkomst. Även på Föreningens egen gatumark, gränderna, gäller att vi bor i ett bilfritt område. På kommunens gatumark, Trumpetvägen och Basunvägen, är parkering tillåten, men där tillämpas datumparkering. Styrelsen vädjar åter till de boende att tänka på följande: Långtidsparkering (uppställ- ning) av bilar är ej tillåten. Obehöriga bilar får ej uppställas på parkeringsplatserna. Om alla bilägare varje kväll ställde in sina bilar i garagen skulle detta lösa en hel del av parkeringsproblemen. Styrelsen har genom åren kontaktats av flera parkeringsbolag som varit intresserat av att hjälpa till med övervakning. De flesta önskar dock att denna fråga ska kunna lösas på frivillig väg utan avgiftsbeläggning.
Rättigheter och skyldigheter
Genom fastighetsförvärvet är du som köpare enligt lag delägare i samfällighetsföreningens gemensamma anläggningar. Du är därmed skyldig att delta i samfällighetens arbete.
Samfällighetens adress och bankgiro
Adress: Trumpetvägen 53, (brevlåda vid Trumpetstugan). Bankgiro för betalning av medlemsavgift: 624-8702.
Samfällighetens organisation och verksamhet
Trumpetvägens samfällighets verksamhet styrs av det anläggningsbeslut som Lantmäteriet fastställde 1981 med tillägg 1990. Då fastställdes även föreningens stadgar som utgår från bestämmelserna i Anläggningslagen.
Föreningsstämman som hålls varje år i mars månad är föreningens beslutande organ. Där utses styrelsen och stämman tar också ställning till styrelsens förslag till ekonomiska dispositioner och upplägg av det praktiska förvaltningsarbetet. Mellan stämmorna förvaltar styrelsen föreningens gemensamma anläggningar samt frågor kring dessa.
Genom åren har samfälligheten haft som policyn att så långt praktiskt möjligt utföra löpande underhålls- och reparationsarbeten i egen regi, d.v.s. av oss boende. Detta för att kunna hålla vår samfällighetsavgift på en rimlig nivå. För att detta ska fungera krävs givetvis att alla ställer upp på denna princip och visar detta i handling, annars blir det ohållbart både praktiskt, moraliskt och ekonomiskt.
Till stöd för styrelsen utses Torgombud för varje torg. Torgombudets roll är främst att utgöra kontaktperson mellan de boende och styrelsen. Inget hindrar naturligtvis att en boende tar direktkontakt med någon i styrelsen. I första hand med ordföranden eller den särskilda kontaktperson som frågan berör. Det innebär inte att kontaktpersonerna själva ska utföra arbetsuppgifterna utan här krävs samtligas engagemang.
Snöröjning
Snöröjning och halkbekämpning utförs av en entreprenör som upp- handlas inför varje ny säsong. Styrelsen har slutit avtal med en entreprenör om snöröjning och sandning i området. Snöröjning påbörjas då snödjupet överstiger 5 cm. I samband med snöröjning utförs alltid sandning. Därutöver utförs sandning vid behov efter avrop från samfälligheten. Obs! Snö från din egen tomt får ej skottas ut på torgen.
För Trumpetvägen, Basunvägen och vissa ”genomgående” gångvägar är kommunen väghållare. För att snöröjning ska kunna utföras på p-platser är det också viktigt att alla använder sina garage.
Vid kraftiga snöfall är det ändå svårt att undvika olägenheter. För synpunkter kring snöröjning/ halkbekämpning kontakta styrelsen via e-post i denna fråga.
Stugorna
Trumpetstugan och Basunstugan är vår gemensamma egendom som vi som bor i Trumpetvägens samfällighetsförening får låna. De passar bra att använda för barnkalas, fester etc. Stugorna får dock ej användas kommersiellt.
Utlåning av stugorna sker genom stugfogdarna och inget utnyttjande av stugorna får göras utan föregående bokning. Inga andra än stugfogden och av styrelsen utsedda personer får ha nyckel till stugorna. Det är inte möjligt att boka upp en hel helg för t.ex. en lördagsfest. Dagar runt den bokade dagen kan endast bokas kort innan och om dessa är lediga. Utlåning kan endast ske till fastighetsägare boende i föreningen. Därmed ansvarar man också för på lokalen uppkommen skada.
I båda lokalerna finns kök med tillgång till kaffebryggare, glas, porslin och bestick. Dessutom är stugorna utrustade med var sitt pingisbord. Stugfogdarna kommer efter utlåning tillsammans med ”hyresgästen” att kontrollera att allt porslin och dylikt är kvar och i gott skick. Sådant som har försvunnit eller gått sönder ersätts av ”hyresgästen”.
Kontaktinformation för stugfogdarna finns på hemsidan under Funktionella kontakter. Vid utlåningstillfället skall låntagaren underteckna en låneförbindelse.
För allas trivsel så finns regler för vad som gäller i stugorna. Dessa regler finns anslagna i stugorna och du kan också finna dem på hemsidan.
Torgombuden och deras uppgifter
Att vara torgombud innebär att för sitt torg:
- Vara språkrör mellan styrelsen och de boende,
- Föra ut information från styrelsen,
- Föra fram synpunkter från medlemmarna till styrelsen,
- Distribuera information från föreningens kontaktperson för ”Grannsamverkan mot Brott”,
- Delta i torgombudsmöte, vanligen en gång om året. På detta möte samlas alla torgombud för att informera styrelsen om vad som bör åtgärdas inom vårt område,
- Se till att belysningen på torget, tillhörande garageområde och angränsande vägar fungerar (gäller ej kommunens gator och vägar),
- Ansvara för visst underhåll och skötsel av samfälld egendom på respektive torg, t ex lekutrustning, planteringar, elinstallationer, stugor och radgarage,
- Ansvara för att av föreningen bestämda ordningsregler följs.
Obs! Uppdraget som Torgombud innebär inte att torgombudet själv skall utföra allt arbete, utan att man är samordnare för de olika uppdrag som behöver genomföras på torget! Det innebär inte heller att polisiära uppgifter ingår utan att vara lyhörd och meddela styrelsen ifall det blir uppenbart att övriga boende störs av någon olägenhet.
Torgombud utses i första hand på frivillig basis och det är lämpligt med en naturlig cirkulation på torget. För torgombud, som har intresse och fallenhet för uppdraget, finns dock inga hinder för längre mandatperioder.
Byten bör ske vid samma tidpunkt som årsmötet för samfälligheten hålls (mars månad). Bytet bör meddelas till styrelsen omedelbart, så att styrelseinformation etc alltid distribueras till rätt person.
Trädfällning
Föreningen har tagit fram regler för hur träd får fällas. För träd på kommunens mark krävs tillstånd av kommunen. Styrelsen ska ALLTID kontaktas gällande fällning av träd som står på samfällighetens mark. Styrelsen tar då ansvar för att anlita en kunnig och certifierad trädfällare med gällande försäkringar. Om trädet står på torget bör samtliga boende runt torget samtycka om fällningen.
Angående träd som står på mindre framträdande platser räcker det om de närmaste grannarna är överens. Vid fall då man inte lyckas komma överens så kan man ta hjälp av styrelsen i processen. Som princip har styrelsen enats om att i sådana fall normalt endast medge fällning av torra eller rötangripna träd som utgör en säkerhetsrisk och ej av friska träd som råkar skugga någon del av en tomt.
Utemiljö och lekplatser
Det är viktig att vi alla hjälps åt att bevara vår gemensamma utemiljö. T ex ska gräsytor som ligger utanför vår tomtgräns hållas klippta. Detta kan skötas bl. a. genom återkommande aktiviteter på torgen t ex höst och vårstädning. Lekplatser finns dels på de flesta torg och dels strax utanför vårt område. Torglekplatserna ägs och sköts av samfälligheten medan två bollplaner och en större lekplats (Norgeparken) ägs och sköts av kommunen.
VA-system
Större delen av vatten-och avloppsledningarna inom vårt område ägs och underhålls av samfälligheten. Om du av någon anledning behöver stänga av vattnet in till huset så finns det en ventil på torget strax utanför eller i några fall på din tomt. Gör inte detta själv utan kontakta styrelsen först, då dessa ventiler är dåliga och riskerar att gå sönder vilket kan förorsaka stora kostnader. (se byte av vattenmätare).
Våra avloppsledningar börjar bli gamla. Sättningar och annat i ledningarna kan ge orsak till problem. Det är därför viktigt att vi inte belastar ledningarna genom att spola ned sådant i toaletten som den inte är avsedd för.
Föreningen har låtit ett företag i branschen spola, filma och undersöka ledningsnätets tillstånd. Några problem har konstaterats, men glädjande nog av mindre art. Inga omedelbara åtgärder behöver därför genomföras. Däremot kan vi inte installera fler avfallskvarnar i vårt område då det finns risk för bakfall i systemet. Vissa ledningsavsnitt som går genom vårt område ägs av kommunen och inspekterades för några år sedan.
Vårstädning, sandsopning och trädgårdsavfall
Vårstädning, sandsopning och påfyllning av föreningens utställda containrar för trädgårdsavfall är återkommande aktiviteter under året, som de boende förutsätts delta i. Det åligger oss alla inom föreningen att varje vår sopa våra respektive torg rena från vinterns sandning. Detta sker ej genom kommunens försorg. Sopningen utförs i huvudsak med inhyrd sandsopningsmaskin men också delvis för hand. Containrar ställs ut på Trumpet- och Basunvägen på våren föruppsamling av trädgårdsavfall.
Övrigt
För övrig information. Se under andra länkar på denna hemsida. Hemsidan kommer att få en viktigare funktion i och med att hemsidan successivt byggs ut.